18 лист. 2011 р.

Популістсична астрологія



Одною з найпопулярнішою колонок в газеті чи на сайті є загальні астрологічні прогнози, а також будь-які календарі (посівні,місячні тощо). Їх читають усі, і ті, які не вірять ніяким прогнозам.

Популізм в перекладі з латині – народний. Це стиль риторики, яка спрямована на інтереси суспільства в цілому. Популізм використовують безліч ідеологій, його широко застосовують в рекламі, медицині, релігії, і ще можна перераховувати й далі а найбільших висот популізма досягнуто в політиці. Це, коли одні звинувачують інших в „антинародному уряді”, а другі стверджують, що так вони „борятся з корупцією”. Ніщо людське не чуже й астрології. Мабуть перша популістична астрологічна публікація в Україні була написана в "Лікарському та господарському пораднику XVIII ст." В главі

На мою думку: Люди повинні знати хоча б елементарні знання, які з давніх давен передавались  з покоління в покоління. Люди  жили в злагоді з природою по Сонцю, Місяцю і Зорям. А вже за потребою звертались до тих, які вивчають астрологію більш поглиблено.

Однак займаються такою  просвітою не всі охочі та і ніхто їх не збирається просвящати.
Таким чином популістичне суспільство невдоволене помилковим  прогнозом, в кінцевому рахунку розчаровується.


Ви тільки що прочитали популістичну критику 

1 коментар:

  1. Така критика називається "капітан очевидність" :))
    Кожного з нас багато що не влаштовує з того, що діється в суспільстві та загалом в оточуючому середовищі.
    Питання не в тому, щоб висловити невдоволення, а в пошуку глибинних причин негараздів і в особистих конструктивних діях (або хоча б протидіях).
    Можете ефективно займатися просвітою? - Бог вам в поміч. Але ключове слово тут "ефективно". Тобто професійно. Тобто такого нелюбого вам популізму навіть у благородній справі просвіти не уникнути аж ніяк :) І це ще дуже велике питання - а що у вас з того вийде.
    Коли я готував замітку на смерть Стіва Джобса, мене вразила цитата http://astromenu.com/Astrologicheskie-novosti/Stiv-Dzhobs-Natalnaya-karta-Svetlaya-pamyat#quotes
    (перша в списку).
    Це на 100% співпало з моїми думками, які виникли, коли я допомагав просувати один сайт суспільно-політичної тематики.
    Насправді більшість хоче саме того, що ми бачимо і чуємо довколо нас: політиків-дебілів, тупих серіалів, не менш тупих гороскопів.
    І вона це отримує.
    За деталями звертайтеся "Повстання мас" Ортега-і-Гассет :))
    Так що, перш ніж звинувачувати медіа в популізмі, треба хоча б в загальних рисах розуміти механізми їх роботи і виживання в суспільстві і на ринку.

    ВідповістиВидалити